Veertigdagentijd op Oudezijds 100

Dinsdag 9 februari, de dag voor Aswoensdag, werd bij Gemeenschap Oudezijds uitbundig gevierd met een feestelijke verkleedpartij en avondmaaltijd met later op de avond het eten van de traditionele moorkoppen. Een laatste feestelijke avond voordat met Aswoensdag de ingetogen vastentijd als weg naar Pasen is begonnen.

In deze Veertigdagentijd bereidt ieder zich op eigen wijze voor op het grote Paasfeest. Deze periode kan ons helpen een stapje terug te doen, ons te bezinnen op het leven en wat er mee doen, zodat we met Pasen echt een nieuw begin kunnen maken in onze relaties met God en met elkaar.

Concreet betekent het dat we bij de avondmaaltijden geen vlees eten, we in stilte eten en dat er geen toetje is. De kapeldiensten zijn ingetogener en we zingen geen lofliederen. We zullen dagelijks bij een extra kapeldienst om 21:30 de completen bidden. En sommigen kiezen andere persoonlijke manieren van vasten. Ook zijn er op de woensdagen geestelijke vormingsavonden voor de hele gemeenschap, waarbij we ons dit jaar laten leiden door de encycliek van Paus Franciscus "Laudato Si" waarmee hij een "ecologische bekering" voor ieder mens voor ogen heeft. 

In de laatste week van de vastentijd, ingezet met Palmzondag, zullen we de focus intensiveren, en ons nog meer aan gebed en stilte wijden, en komt er een middaggebed bij. Op Witte donderdag vieren we de Seidermaaltijd en oefenen we onze wederkerige dienstbaarheid door elkaar de voeten de wassen. Op Goede Vrijdag denken wij in meerdere kapeldiensten aan de verschillende momenten op de dag van de kruisiging van Jezus Christus. En wakend in de nacht zullen we samen wachten op het eerste ochtendlicht van de Paasmorgen, om dan het nieuwe begin van zijn opstanding te vieren.